tontin hankinta

Tontin hankinta

Hankkimassa tonttia? Ota nämä asiat huomioon

Omakotitalon rakentaminen lähtee liikkeelle tontin hankinnasta. Tontin hankinta on asumismukavuuden näkökulmasta kaikista tärkein vaihe. Se määrittelee, millaisessa ympäristössä sinä ja muu perheesi tulevat asumaan seuraavat vuodet, kuinka lähellä työpaikat, koulut ja lähikaupat sijaitsevat sekä minkälainen maisema avautuu olohuoneen ikkunasta.

Asumismukavuuden lisäksi tontilla on suuret vaikutukset myös omakotitalon rakentamiseen. Monessa tapauksessa esimerkiksi kaava-alue määrittelee, minkälainen talo tontille on mahdollista rakentaa. Jos olet tonttikaupoilla ensimmäistä kertaa, näillä neljällä vinkillä osaat ottaa kaiken tarvittavan huomioon.

Varmista tontin maaperän kunto

Ennen tontin ostoa kannattaa selvittää tontin maaperän kunto. Maaperän kuntotarkastuksesta selviää, onko maaperässä asumisen näkökulmasta haitallisia aineita ja miten kantava maaperä todellisuudessa on. Maaperän kuntotarkastus on suotavaa ennen kaikkea tilanteessa, jossa tontti sijaitsee haja-asutusalueella.

Selvitä maaperän vaikutukset rakentamiseen

Kaavamääräyksien lisäksi myös tontin maaperä voi aiheuttaa lisäkustannuksia rakentamisessa. Jos tontti on kallioinen tai sijaitsee savipohjaisella maalla, voi paaluttamisesta tai kallion räjäyttämisestä syntyä merkittäviä lisäkustannuksia, jotka nostavat rakentamisen budjettia.

Varmista saako tontille rakentaa

Ennen tontin ostoa kannattaa varmistaa saako tontille rakentaa. Etenkin haja-asutusalueella on hyvä tiedustella, onko tontilla rakennuskieltoa ja millaisen lupamenettelyn avulla lupa kyseiseen paikkaan voidaan saada. Luvan saantiin liittyvissä asioissa kannattaa soittaa suoraan rakennusvalvontaviranomaisille. Näin varmistat, onko rakentamishankkeella mahdollisesti rajoittavia säännöksiä tai määräyksiä, jotka vaikeuttavat tai jopa estävät tontille rakentamisen.

Ota selvää kaava-alueesta

Tontin oston yhteydessä on hyvä tarkastaa, minkälaisia asemakaavamääräyksiä tontille on asetettu. Nämä asiat vaikuttavat talon suunnitteluun merkittävästi. Kaavamääräyksissä voi olla erityishuomioita esimerkiksi rakennusalan, kerrosmäärän sekä tontin käyttöön liittyen. Joissain tapauksissa kaavamääräykset määrittelevät myös ulkoseinän värin, rakennuksen muodon sekä ilmansuunnat.

Millainen sitten on hyvä tontti?

Hyvä tontti on omakotitalon rakentajan näkökulmasta toimiva niin asumismukavuuden kuin rakentamisen näkökulmasta. Hyvällä tontilla sijainti ja lähiympäristö antavat suojaa tuulelta ja tuovat auringon lämpöä ja valoa. Hyvä tontin paikka on esimerkiksi etelärinteellä, jossa aurinko hellii taloa ja mieltä aikaisin keväällä aina pitkälle syksyyn asti.

Hyvän tontin peruspiirteitä:

  • Tontilla on hyvät rakentamisen edellytykset
  • Tontti ei aiheuta lisäkustannuksia rakentamiseen, jolloin budjetti pitää
  • Tontti sijaitsee viihtyisällä paikalla, jossa sinä ja perheesi viihtyvät ja nauttivat elämisestä
  • Tontin ympäristö ja kasvillisuus antavat tuulen suojaa ja auringonvaloa

Toimi näin ja varmista, että tonttihankinta on onnistunut

  • Ole yhteydessä kunnan rakennusvalvontaviranomaisiin.
  • Kysy tonttinaapureilta, miten heidän rakentaminen on edennyt ja minkälaisiin asioihin on hyvä varautua.
  • Kiinnitä huomiota tontin kauppasopimukseen varsinkin silloin, kun myyjänä on yksityinen henkilö.

Kysy vinkkiä ja lisäneuvoa Muurametaloilta

Muurametalojen alue-edustajat tarjoavat ilomielin apua rakentamiseen liittyvissä asioissa. Kaikilla myyjillämme on vuosien kokemus rakentamisesta ja rakentamiseen liittyvistä asioista. Kysy heiltä lisätietoa ongelmatilanteessa. He neuvovat joko itse tai ohjaavat ottamaan yhteyttä oikeisiin henkilöihin. Ota yhteys alue-edustajaan jo tänään.

Tilaa ilmainen talokirja