Omakotitalon pihan suunnittelu

Pihasuunnitteluun kuuluu useita erilaisia vaiheita, joita olisi hyvä pohtia jo tonttia hankittaessa ja talon paikkaa suunnitellessa. Olemmekin koonneet avuksesi tämän artikkelin, joka toivottavasti auttaa sinua oman pihan suunnittelussa!

Uutta kotia hankittaessa/rakennettaessa, jää pihasuunnittelu usein vähemmälle tai ainakin viimeisten hoidettavien asioiden joukkoon. Viimeisenä vaiheena oleminen tuo omat riskinsä mm. siihen, että budjetin kanssa voidaan olla jo äärirajoilla, jolloin piha voi jäädä vajaaksi ratkaisuksi.

Pihan suunnittelu ei vaadi kaikkien erilaisten kasvien ominaisuuksien tuntemista tai ammattimaista piirtämiskykyä. Asiaan perehtymistä tietysti vaaditaan, mutta siihen päädyttäisiin myös silloin, jos teetät suunnitelman ammattilaisella, koska hänelle ne erilaiset ideat on myös saatava tuotua selkeästi esille. Tilanne on tietysti on eri, mikäli ulkoistat myös pihan suunnittelun.

Alta löydät erilaisia vaiheita, jotka olisi hyvä huomioida omaa pihaa suunnitellessa.

Minkälainen piha sopii itselle

Pihasuunnittelussa kannattaa ehdottomasti huomioida se, että halutaanko pihasta helppohoitoinen vai onko itsellä mahdollisuutta käyttää enemmän aikaa kasvien yms. hoitoon. Esimerkiksi puut, pensaat ja perennat ovat helppohoitoisia, kun taas nurmikko tai yrttitarha vaativat selvästi enemmän työtä ja aikaa.

Tontin ympäristön huomioiminen

Suunnitteluvaiheessa on myös välttämätöntä huomioida ympäristö. Ympäristö vaikuttaa siihen, minkälainen kasvillisuus on mahdollista saada pihallesi. Samaan asiaan voivat vaikuttaa myös kaavamääräykset tai haja-asutusalueilla pihan voi suunnitella melko vapaasti, mutta erityisesti taajamissa alkavat vaikuttamaan erilaiset kaavamääräykset. Kasvillisuuden valinnassa olisi hyvä huomioida kasvuvyöhyke, ilmansuunnat, paikallinen pienilmasto, maan laatu jne. Myös maaperä on syytä tuntea, esim. onko se savimaata vai kalliota. Jo olemassa oleva kasvillisuus kertoo hyvin paljon pihan kasvuoloista.

Pihan rakentamisen hinta ja budjetointi

Kasvillisuus ei yleensä ole pihan kallein kustannus. Näitä kalliimmaksi tulevat yleisesti pihan erilaiset työt, jotka vaativat suurempaa työmäärää, kuten esim. maatyöt tai jonkin rakennelman valmistus. Toki myös kasveihin saadaan kulumaan paljon rahaa, mutta helpoin tapa tässä kohdin on säästää kärsivällisyyden avulla, eli sijoittamalla pieniin taimiin tai siemeniin eikä ostamalla valmiiksi kasvaneita puita ja pensaita. Myös olemassa oleva kasvillisuus on hyvä huomioida eikä automaattisesti kaataa esimerkiksi kaikkia tontin puita. Myös jo olemassa olevista kiviä voidaan hyödyntää monilla eri tavoin pihan rakentamisessa. Karkea arvio uuden omakotitalon pihan rakentamisen kokonaiskustannuksille on noin 25 000 – 40 000 €. Lopullinen kustannus on toki hyvin riippuvainen materiaalien lisäksi sen koosta.

Pihasuunnitelmat paperille

Pihasuunnittelun voi tehdä itse esimerkiksi käyttämällä tontin karttaa apuna. Piirustuksiin olisi hyvä tulla kulkuväylät ja muut rakenteet, esimerkiksi oleskelutilat ja leikkipaikat, joita siinä ei vielä näy. Mittaa ja piirrä paperille myös jo olemassa olevat istutukset ja puut yms. jotka pihalle tulevat jäämään jatkossakin. Piirustuksen voi tehdä joko itse tai hyödyntää ammattilaista.

Kasvillisuuden valinta

Kasvillisuutta valittaessa on hyvä muistaa huomioida jo yllä mainittu ympäristön vaikutus sekä hyödyntää jo olemassa olevaa kasvustoa niin suunnittelussa tai jopa lopullisessa toteutuksessa. Myös eri lajikkeiden kestävyys ja lopullinen ulkonäkö on tärkeää huomioida. Piha on huomattavasti helppohoitoisempi, kun sinne on valittu ympäristöön eli kasvupaikkaan sopivat kasvit. Kasvien valinnassa on siis tärkeää huomioida tontin sijainti sekä maaperä ja tämän lisäksi myös valoisuus.

Kuusama 135 piha ennen ja jälkeen pihan rakentamisen

Maaston muotoilu

Maaston muotoilulla voidaan rakentaa pihaan tasoeroja tai vaihtoehtoisesti tasoittaa niitä. Pengerryksellä voidaan saada jopa lisää käyttökelpoisia neliöitä. Kallistuksilla voidaan myös auttaa sadevesien valumista haluttuun suuntaan. Maaston muotilun avulla pystytään myös määrittään myös pihan eri näkymiä. On hyvä huomioida, että maan muotoilu saattaa vaatia myös kuivatusta tai pintavesien keräämistä, jota varten on tunnettava tontin erilaiset maalajit sekä niiden läpäisevyys.

Suunnitelma käytännössä

Pihasuunnittelua ei kannata tehdä pelkästään paperilla ja suunnitelma on hyvä tuoda jo etukäteen paperilta pihalle. Erilaisia elementtejä voidaan yrittää luonnostella pihalle esimerkiksi jonkinlaisten narujen tai lautojen avulla. Tämän avulla voidaan käytönnössä nähdä miten esimerkiksi jotkin puut asettuvat talon viereen tai onko jokin kulkuväylä liian kapea.

Pihan suunnittelu ei siis vaadi kaikkien erilaisten kasvien ominaisuuksien tuntemista tai ammattipiirtäjän taitoja vaan enemmänkin perehtymistä aiheen pariin, kun sille on tarvetta, mitä toki vaadittaisiin myös ammattilaista hyödyntäessä. Voit myös hyödyntää ammattilaista, vaikka olisitkin jo kokeneempi esim kasvillisuuden kanssa. Ammattilaisella voi teettää esimerkiksi vain luonnoksen tai puutarhan yleissuunnitelman. Kun raamit ovat kunnossa, voit itse keskittyä istutusten ja materiaalien suunnitteluun.

Hyvin suunniteltu ja huolella toteutettu oma piha kestää aikaa ja on viihtyisä. Kaunis pihapiiri näyttää hyvältä ja nostaa samalla myös koko kiinteistön arvoa!

HINTALASKURI

Haluatko kokeilla hintalaskuria? Sen avulla saat alustavan hinta-arvion heti sen jälkeen, kun olet vastannut muutamaan Muurametalobotin kysymykseen.

RAKENNETAAN YHDESSÄ SINULLE SOPIVA KOKONAISUUS!

Alue-edustajamme auttavat sinua kokonaisuuden rakentamisessa. Tapaamisen jälkeen sinulla on tiedossa tarkka hinta talopaketille sekä budjettilaskelma koko rakennusprojektille. Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun yhteydessä.

Tilaa ilmainen talokirja