Ilmanvaihtoputkiston asentaminen lämpimään tilaan parantaa ilmanvaihto-koneen hyötysuhdetta sekä talon ilmatiiveyttä. Selvää säästöä sähkölaskussa siis!
Omakotitalon ilmanvaihto on tärkeä osa asumismukavuutta. Monesti ilmanvaihtoa pidetään itsestäänselvyytenä, eikä sen olemassaoloon tai asennukseen kiinnitetä suurempaa huomiota. Ilmanvaihtokanavistolla on kuitenkin merkittävä rooli rakennuksen energiatehokkuuden sekä terveellisen asumisen näkökulmasta.
Nykypäivän rakennuksiin asennetaan lähes poikkeuksetta koneellinen ilmanvaihto, joka pyörittää ilmaa huonekohtaisesti hyödyntäen samalla talteen poistoilman kautta vapautuvaa lämpöenergiaa. Monesti talon IV-putkitus asennetaan talon yläpohjaeristeiden sekaan, josta se johdetaan eristeiden ja höyrynsulun läpi rakennuksen eri huoneisiin. Tämä vanhakantainen ja hyvin yleisessä käytössä oleva asennustapa on toimiva, mutta heikentää talon energiatehokkuutta sekä huonontaa talon ilmatiiveyttä.
Ilmanvaihtokoneita valmistava ja kehittävä yritys Vallox suosittelee asentamaan ilmanvaihtoputket lämpimään tilaan eristeiden sekä höyrynsulun alapuolelle. Tällä tavoin ilmanvaihtojärjestelmä asennetaan myös Muurametalojen jokaiseen talopakettiin.
Haastattelimme Valloxin koulutuspäällikköä Ali Aaltosta ja kysyimme, mitä hyötyjä tästä asennustavasta on energiatehokkuuden sekä talon tiiveyden näkökulmasta tunnistettavissa.
Aaltosen mukaan asennustavan suurin hyöty on se, että kanavissa kulkeva ilma ei jäähdy talvella eikä lämpene kesällä. ”Mikäli poistoilma jäähtyy yläpohjassa matkalla poistoventtiileiltä ilmanvaihtokoneelle lämmityskaudella keskimäärin yhdellä asteella, LTO:n vuosihyötysuhde laskee neljä prosenttiyksikköä. Tämän vuoksi tuloilmaa joudutaan lämmittämään jälkilämmityspatterilla enemmän ja tästä lämmöstä osa taas hukkuu yläpohjan eristeisiin.”, kommentoi Aaltonen
”Kun kanavat ovat höyrysulun lämpimällä puolella, tuloilman lämpötila koneelta voidaan pitää matalampana, koska tuloilma lämpiää koteloiduissa kanavissa ”ilmaisenergialla”, joka muuten karkaisi yläpohjan eristeisiin.”
Kesäaikaan ilmanvaihtoputkistoissa kulkeva jäähdytetty ilma voi jäähdyttää kondenssieristeen kondenssipisteeseen saakka. Höyrynsulun alapuolelle asennetuissa iv-putkistoissa olosuhde on huomattavasti tasaisempi, eikä vastaavaa ongelmaa synny. ”Jos tuloilmakanavissa kuljetetaan jäähdytettyä ilmaa, kanavien kondenssieriste voi jäähtyä yläpohjan eristeessä kondenssipisteeseen saakka. Kondenssieristetytkin jäähdytetyt kanavat pitäisi aina asentaa vapaasti”, kommentoi Aaltonen.
Aaltosen mukaan ilmanvaihtoputkiston asentaminen höyrynsulun alapuolelle on talon tiiveyden näkökulmasta erittäin hyvä asia. ”Höyrynsulkuun ei tarvitse tehdä tiivistettäviä reikiä. Tällöin talon ilmatiiveyslukema paranee.” Hyvin tiivistetyssä talossa ilmanvaihto on paremmin hallittavissa. Huonekohtaiset säädöt sekä ilmavirtaukset pysyvät oikeina, eikä vedon tunnetta synny. Tiiveydellä on merkittävä vaikutus myös talon ilmanlaatuun. Tiivis talo pitää huolen siitä, ettei huoneistoilmaan vuoda ilmaa talon yläpohjasta. Huonosti tiivistetyssä talossa huoneistoilmaan saattaa sekoittua villapölyä tai muita pienhiukkasia, jotka heikentävät hengitettävän ilman laatua.