Yläkertavaraus - mitä se tarkoittaa

Muurametalojen 1,5-kerroksen muuttovalmiit talopaketit ovat vakiotoimituksessa varustettuna yläkertavarauksella. Mutta mitä yläkertavaraus tarkoittaa?

Yläkertavaraus tarkoittaa sitä, että talo rakennetaan luovutusvaiheeseen yksikerroksiseksi, mutta uuteen kotiin rakennetaan valmiiksi mahdollisuus tehdä myöhemmin yläkertaan lämpimät asuintilat.

Tämä tarkoittaa Muurametalojen yläkertavarauksella varustelluissa taloissa sitä, että yläkerran ikkunat kuuluvat toimitukseen, portaiden paikka määritetään lupavaiheessa, sähkön syötöt ja wc:n suojaputket ovat valmiina, ja kattoristikot eivät ole normaalit harjaristikot, vaan kehäristikot.

Lisäksi ilmanvaihtokoneelta on vedetty poisto- ja tuloputket yläkertaan, ja ne on tulpattu odottamaan yläkertavarauksen rakentamista valmiiksi.

Tämän ansiosta kodin laajentaminen isommaksi rakentamalla yläkerta onnistuu helpommin ja edullisemmin, mikäli tilan tarve kasvaa ajan saatossa.

Mitä yläkertavaraukseen kuuluu ja mitä ei?

Yläkertavaraus tarkoittaa sitä, että yläkerran rakentaminen on mahdollistettu ja tehty kodin tilaajalle helpoksi. Yläkertavarauksellisissa kohteissa yläkertaa ei vielä ole, mutta yläpohjassa on riittävästi korkeutta ja tilaa asuinhuoneiden rakentamista varten. Lisäksi mm. sähkön syöttö sekä wc:n suojaputket on asennettu valmiiksi yläkertaa varten.

Yläkertaa ei ole Muurametalojen yläkertavarauksellisissa talopaketeissa levytetty, eikä yläkertaan mene portaita, vaan käynti yläpohjaan tapahtuu luukun kautta. Päälimmäisinä kerroksina yläpohjassa on puhallusvilla, jonka tehtävänä on yhdessä levyeristeen kanssa vastata yläpohjan lämmöneristyksestä.

Tehdessäsi hankintasopimusta omasta Muurametalojen talopaketistasi, voit lisävalintana valita toimitukseen myös yläkerran lupakuvat tai suunnittelupaketin. Alueesi myyjä antaa näistä vaihtoehdoista mielellään lisätietoja.

Tältä yläkertavaraus näyttää yläpohjasta katsottuna

Eron yläkertavarauksella ja ilman yläkertavarausta rakennettujen muuttovalmiiden talopakettien eron voi helposti havaita alla olevasta kuvaparista. Vasemman puoleiseen talopakettiin rakennetaan yläkertavaraus, ja oikealla puolella olevassa ei yläkertavarausta ole.

Talopaketti yläkertavarauksella

Talopaketti ilman yläkertavarausta

Yläkertavarauksen rakentaminen asuintilaksi

Rakennuslupa yläkertavarausta varten
Jotta yläkertavaraus voidaan rakentaa lämpimäksi asuintilaksi, on tontilla oltava vielä riittävästi rakennusoikeutta jäljellä urakkaa varten. Yläkertavarausta ei lasketa mukaan rakennusoikeuteen ennen kuin se on rakennettu asuintiloiksi. Varmista siis tarvittaessa ensiksi, että rakennusoikeutta on riittävästi jäljellä.

Yläkertavarauksen muuttaminen asuintilaksi on luvan varainen toimenpide, eli tarvitset sitä varten rakennusluvan omasta kunnastasi. Lupaa varten tarvitaan jo aiemmin mainitusti riittävästi käyttämätöntä rakennusoikeutta, arkkitehtipiirrustukset, energialaskelma, rakennesuunnitelma tulevista rakennemuutoksista (esimerkiksi portaat) sekä LVIS-suunnitelmat.

Kuten uutta taloa rakennettaessa, myös kun yläkertavaraus rakennetaan lämpimäksi asuintilaksi, tarvitaan työmaalle rakennustyön vastaava työnjohtaja, sekä jos mahdollisesti kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston rakennustyön johtaja, jos se on urakan aikana asennettavien ja rakennettavien laitteistojen vaativuuden vuoksi tarpeellista.

Yläkerran suunnittelu – mitä yläkertaan kannattaa rakentaa?
Muurametalojen jokainen 1,5-kerroksen talopaketti on suunniteltu siten, että yläkertaan rakennetaan kaksi makuuhuonetta, wc, vaatehuone sekä aula. Yläkertavarauksella varustetun talopaketin ostajan ei ole pakko noudattaa tätä kaavaa rakentaessaan omaan kotiinsa yläkertaa, vaan arkkitehtipiirrustuksia tehtäessä on mahdollista tehdä myös erilaisia ratkaisuja yläkertaan: esimerkiksi wc:n voi halutessaan tehdä toiseksi vaatehuoneeksi, tai makuuhuoneen voi väliseinällä jakaa kahdeksi.

On kuitenkin muistettava, että lain mukaan minimihuonekoko asuinhuoneelle Suomessa on seitsemän neliömetriä (komerot ym. ovat toki asia erikseen) ja ikkunoiden koko tulisi vastata 10% tilan pinta-alasta. Lisäksi yläkertaan tarvitaan hätäuloskäynti paloturvallisuuden vuoksi. Esimerkiksi tikkaat ikkunan vieressä käyvät hyvin.

Huonejärjestyksen lisäksi suunnitteluvaiheessa tulee miettiä ilmanvaihdon ja lämmitysksen järjestelyt sekä jakotukkien paikat. Hyvä vastaava työnjohtaja omaa silmää näille.

Kun rakennuslupa ja rakennustiimi ovat taskussa, voidaan siirtyä itse urakointiin.

Ensimmäisenä siirretään ylimääräiseksi jäävät puhallusvillat lattiasta pois rakentamisen tieltä, esimerkiksi yläpohjan sivustalle. Näin päästään aloittamaan lattian rakentaminen. Lattiaan tarvitsee puhkaista reikä portaille, asentaa höyrynsulku sekä tarvittavat koolaukset ja levytykset. Yläkertavarausta rakennettaessa ulkoseiniin ja yläpohjaan tarvitaan tuulensuojalevyt, höyrynsulku ja eristeet, ennen kuin ulkoseiniä päästään koolaamaan ja levyttämään. Tämän jälkeen voidaan rakentaa yläkerran väliseinät ja aloittaa LVIS-työt.

Viimeisenä yläkertavarausta rakennettaessa tehdään pintamateriaalien ja kiintokalusteiden asennus ennen energiatodistuksen päivittämistä. Tämän jälkeen kotona voidaan tehdä muuttokatselmus, ja sen mennessä läpi urakka on valmis.

Voiko myös yläkerran rakentaa heti muuttovalmiiksi?

Muurametalojen 1,5-kerroksen talopakettien hinnat on laskettu hinnastoon yläkertavarauksella. Jokaisen Muurametalojen 1,5-kerroksen talopaketin saa yläkerran osalta myös muuttovalmiina tai sisustusta vaille valmiina. Alueesi myyjä antaa näistä vaihtoehdoista mielellään lisätietoja ja laskee tarkan, toiveidesi mukaisen tarjouksen.

RAKENNETAAN YHDESSÄ SINULLE SOPIVA KOKONAISUUS!

Alue-edustajamme auttavat sinua kokonaisuuden rakentamisessa. Tapaamisen jälkeen sinulla on tiedossa tarkka hinta talopaketille sekä budjettilaskelma koko rakennusprojektille. Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun yhteydessä.