Kolmen lapsen perheen ensimmäinen omakotitalo

Lehtosten perhe valitsi Muurametalot oman, uuden kotinsa rakentajaksi, eivätkä ole katuneet. Projekti sujui niin hienosti, että perheen emäntä innostui ja päätti kouluttautua rakennusmestariksi oman rakennushankkeen hyvien kokemuksien myötä.

Kaikki alkoi vuosi sitten kesällä pienestä viattomasta heitosta.

”Heinäkuussa 2017 alettiin juttelemaan ihan vain vitsillä, että miltä tuntuisi asua omakotitalossa. Se oli aika huumorilla puhuttua alkuun, mutta sitten pari viikkoa kun asiaa pohdittiin vakavammin, päätimme että kyllä meille omakotitalo tulee.

Oman omakotitalon rakentaminen oli kyllä heti mielessä, mutta ensin etsimme valmista taloa. Teimme tarkkaa budjettia ja huomasimme nopeasti, että meidän kriteereillä oman talon rakennus tulee edullisemmaksi, kuin valmiin ostaminen.”

Talotoimittajan valinta

Talotoimittajien vertailu tapahtui hyvin tavanomaiseen tapaan: internetissä tutustumalla ja talokirjoja tilaten.

Emäntä tilasi talokirjoja netistä ja niiden pohjalta alettiin soitella tarjouksia. Muurametalojen nettisivuilla oli ladattavissa suuntaa antava budjetti rakentamiseen ja jätin myös yhteystietoni, ja sainkin nopeasti puhelun Muurametalojen edustajalta. Pirkanmaan alue-edustaja Jussi Siukola tuli käymään kotonamme seuraavalla viikolla ja olimme niin vakuuttuneita, että peruimme muiden talofirmojen käynnit heidän toimistoillaan. 

Muurametalojen Kuusama-135 mallin pohjaratkaisu vastasi erinomaisesti perheen tarpeita, ja kun myös alapohjan toteutus sekä vakiona toimitukseen kuuluva määlämpö miellyttivät, ei valintaa tarvinnut kahdesti miettiä.

Tärkein asia oli ehdottomasti se, että talossa ei ole yhtään ainuttakaan hukkaneliötä. Lisäksi halusimme neljä makuuhuonetta ja ison tupakeittiön. Edellisessä asunnossa keittiö oli erikseen muusta tilassa ja talon emäntä oli aina yksin keittiössä muiden seurustellessa olohuoneessa – tästä järjestelystä piti päästä eroon ja tulevaan taloon piti ehdottomasti saada iso keittiö olohuoneen yhteydessä.

kuusama-135b pohjakuva

Sisustuksen suunnittelu

Talon sisustamisessa perhe käytti hyödykseen Muurametalojen sisustussuunnittelua niin pintamateriaalien valinnassa kuin kiintokalusteitakin päätettäessä.

Isäntä sai valita lähes kaikki tapetit. Pintamateriaalit olivat Muurametalojen sisustussuunnittelijalla esillä ja saatiin yhdessä yhdistellä kaikki materiaalit. Se helpotti valintaa. Käytiin ennen sisustussuunnittelijan tapaamista pyörimässä K-raudassa, mutta oli tosi hankala valita mitään, kun ei oikein tiennyt mistä valita ja mitkä kuuluivat taloon, mutta kaikki selkeytyi sisustuspalaverissa.

Lattiapinnaksi valittiin Tammi H2833 ja kylpyhuoneen lattialaataksi antrasiittia, seinien ollessa lumenvalkoista laattaa. Keittiön kaappien ovien väriksi valikoitui musta, ovien vetimistä tehtiin mahdollisimman huomaamattomat, ja keittiön työtasoksi valikoitui 30mm burundi dark.

Keittiö on emännän sydän, ja lähes kokonaan hänen käsialaa. Taloon haluttiin ehdottomasti musta keittiö ja aika helposti saatiin valittua keittiön pintamateriaalit. Laskutilaa on todella paljon, ja saarekkeelle voi vieras istua kahville tai lapset välipalalle läksyjen kanssa samalla kun emäntä tai isäntä tekee ruokaa.

Ostimme paljon uusia huonekaluja uuteen taloon. Satuimme selaamaan puhelimella Tori.fi -sovellusta ja löysimme miehen, joka tekee harrastuksenaan lankkupöytiä omilla mitoilla. Näyttävä pöytä kannettiin ensimmäisenä huonekaluna uuteen kotiin jo hieman ennen muuttoa.

Valaistuksen suunnittelu

Alunperin led-spotteja ei pitänyt tulla kuin muutamat keittiöön ja vessaan, mutta toisin kävi.

Ajattelimme, että kuinka ikävää olisi, jos olisi ihan uusi talo, hienot tapetit ja huonekalut mietitty viimeistä piirtoa myöten, mutta valaistusta ei olisi mietitty kunnolla. Tai kun lapset leikkivät Legoilla, kuinka ärsyttävää olisi viritellä jalkalamppuja, jotta näkee lattialla kunnolla. Päätimme sitten, että joka huoneeseen tulee kattovalon lisäksi 4 led-spottia 4000K lampulla tuoden sinne niin kutsuttua kylmää valoa. Kattovalot laitettiin 2800 kelvinin lampuilla tuomaan hiljaisampaa tunnelmaa iltaisin. Kun makuuhuoneet oli suunniteltu, niin oli ihan järkeenkäypää laittaa myös muihin huoneisiin lisäspotteja. Otimme mm. kylpyhuoneesta kokonaan kattovalon pois ja vaihdoimme tilalle 4 led-spottia.

Meillä oli oma sähkösuunnittelija, ystävämme on sähköinsinööri ja auttoi sähkötöiden suunnittelussa. Hänestä oli korvaamaton apu. Hän auttoi meitä huomioimaan mm. että saimme tv:n seinällä ilman, että johdot roikkuvat lattialle. Sähkökuvia hiottiin hartaasti ja tarkkaan. Siltikin talosta jäi uupumaan pistorasioita ja verkkopistokkeita, joita sitten lisäiltiin raksan aikana. Vieläkin olisi saanut olla lisää pistorasioita seinissä. Vinkkinä voinkin sanoa, että jokaisen rakennuttajan kannattaa tosiaan panostaa sähkökuviin. 

KOLME KUUKAUTTA JA OLET KOTONA!

Muurametalojen talopaketit valmistuvat kolmessa kuukaudessa. Tilaa talokirja kotiisi ja tutustu talomalleihin!

Maanrakennustyöt venyttivät budjettia

Rakentaminen itsessään sujui kivuttomasti ja ilman yllätyksiä, mutta budjettia piti päivittää matkan varrella.

Ehkei niinkään rakentamisessa, mutta budjetin kanssa tuli välillä hankaluuksia, kun tulikin ylläreitä, joihin ei osannut varautua. Ensimmäinen iso yllätys oli maatyöt. Olimme varanneet maatöihin 25 000e, kuten meille oli tarjous annettu, mutta siihen ei tosin sisältynyt räjäytys, eikä routaeristeet. Maatyöt vei kaikkineen noin 38 000e, joten se söi budjettia tosi paljon yli.

Sitten emme tienneet, että meidän pitää palkata oma putkimies liittämään viemärit taloon ja saimme vähän alakanttiin hinta-arvioita mm. työnjohdosta.

Pienistä puroista kasvaa suuri meri. Vähän jouduttiin budjetista karsimaan ja ottamaan vähän lisää lainaa, mutta mitäpä sitä ei oman talon eteen tekisi.

Tyytyväinen asiakas

Lehtosen perhe on hyvin tyytyväinen Muurametaloihin kokonaisuudessaan.

Voimme ehdottomasti suositella Muurametaloja. Meillä oli tosi mahtava asennusporukka joka rakensi taloa kuin itselleen. Työn jälki on todella laadukasta, ja taloa kelpaa esitellä vieraille. Meidän oma vastaava työnjohtajamme, joka on rakentanut itse 200 omakotitaloa sanoi, että hän ei löydä mitään huomautettavaa laadusta tai työstä. Samaa sanoi myös meidän pääsuunnittelijamme, alalla yli 20 vuotta ollut rakennusinsinööri. He kehuivat työtä todella paljon. Olemme tosi tyytyväisiä. 

Jos jotain tekisimme uusiksi, niin sähkötyöt ja etenkin lisää pistorasioita taloon. Muuten en vaihtaisi mitään isompaa tai isoja muutoksia tekisi. Kaikki toimii meidän perheellemme. 

Sen verran rakennuskärpänen puri, että emäntä lähtee lukemaan rakennusmestariksi. Huumorilla ollaankin jo heitetty, että kun perheessä on valmis rakennusmestari, niin voi alkaa suunnitelemaan uutta taloa.

Kuvia kohteesta

KOLME KUUKAUTTA JA OLET KOTONA!

Muurametalojen talopaketit valmistuvat kolmessa kuukaudessa. Tilaa talokirja kotiisi ja tutustu talomalleihin!