Talopaketin rakentamisen vaiheet

Vuodesta toiseen tutkimukset osoittavat suomalaisten haluavan asuvan kaikista mieluimmin omakotitalossa. Oman kodin rakentaminen on hieno vaihe elämässä, jonka ei nykypäivänä tarvitse olla stressaava ja voimia vievä projekti. Muuttovalmiin omakotitalon rakentaminen talopaketista etenee tiettyjen vaiheiden mukaisesti, jotka antavat tilaa suunnitella juuri sellaisen kodin, joka sopii parhaiten omiin asumisen tarpeisiin.

Talopaketin rakentamisen vaiheet

Omakotitalon rakentaminen haaveista todelliseksi kodiksi on hieno, mutta monivaiheinen projekti. Rakentamista ohjaavat niin laki kuin säädökset, ja omaa kotia rakentaessa kannattaakin olla tarkka siitä, että kaikki ratkaisut palvelevat omia tarpeita. Omakotitalon rakentaminen ei kuitenkaan ole hankalaa, kun ympärillä on luotettavia ihmisiä, jotka ovat mukana tekemässä kotiasi kuin omaansa

Omakotitalon rakentaminen tehtaassa rakennetuista tilaelementeistä on turvallisin, vaivattomin ja nopein tapa rakentaa uusi koti itselleen. Alta voit ladata rakentajan-to-do-listan, johon on mm. jaoteltu rakentajan ja toimittajan tehtävät projektin aikana sekä näiden kustannusarviot.

Projekti alkaa tontin hankinnasta. Talomyyjä voi olla mukana jo tonttia etsittäessä, mutta viimeistään kun tontti on tiedossa ja rakentaminen ajankohtaista, kannattaa olla yhteydessä alueen edustajaan ja käydä hänen kanssa omat toiveet, unelmat ja tarpeet lävitse. Siitä se lähtee.

Lue alta, mitkä ovat muuttovalmiin omakotitalon rakentamisen vaiheet rakennettaessa omaa kotia talopaketista. Voit myös halutessasi tilata kotiisi talokirjamme, jossa on talomalliemme lisäksi tietoa Muurametalon rakentamisen etenemisestä. Mikäli haluat tietää lisää hirsitalojemme rakentamisen vaiheista, ota yhteys alue-edustajaamme.

Tontin hankinta

Uuden kodin rakentaminen lähtee tontin etsimisestä ja hankkimisesta. Tontin muoto, maaperä, sijainti ja mahdolliset kaavamääräykset antavat suuntaviivat siitä, millainen talo tontille voidaan rakentaa. Tontin hankinnasta voit lukea lisää täältä.

Talomallin ja toimitussisällön valinta

Valitse ensin haluamasi talomalli valikoimastamme, ja siihen toivomasi pohjaratkaisu, kattomalli ja ulkoverhoilu. Valitse myös muuttovalmiin ja sisustusta vaille valmiin toimitussisällön väliltä. Talomallin valinnasta voit lukea lisää täältä ja voit myös kokeilla hintalaskuriamme.

talopaketti pohjakuva

Hankintasopimus

Kun talomalli on valittu ja toimitussisällöstä sovittu, tehdään siitä hankintasopimus. Talopaketti muodostaa vain osan kodin kokonaiskustannuksista. Tontti, maanrakennustyöt ja valvontamaksut esimerkiksi ovat asioita, jotka tulee budjetoida talopaketin lisäksi omaan kustannusten laskelmaan. Muuttovalmiin talopaketin kokonaishinnasta voit lukea lisää täältä.

Oman rakennustiimin kokoaminen

Rakennusvalvonnan määräysten mukaan omakotitalon rakennusprojekissa on oltava aina rakennustyön vastaava työnjohtaja sekä pääsuunnittelija. Talomyyjäsi auttaa koakoamaan teille rakennustiimin, joka pitää huolen siitä, että tontilla kaikki sujuu kuin tanssi.

Lupakuvat ja rakennusluvan hakeminen

Aina kun rakennetaan uutta rakennusta tai tehtäessä suurempaa peruskorjausta, tarvitaan siihen viranomaisen lupa. Omakotitalon rakentamiseen tarvitaan rakennuslupa, ja sen myöntää paikallinen rakennusvalvontaviranomainen. Lupaprosessi on nykypäivänä helppo viedä läpi, mutta sen käsittelyaika vaihtelee rakennuspaikkakunnasta riippuen. Rakennusluvan hakemisesta voit lukea tarkemmin täältä.

Lupakuvat kuuluvat Muurametalojen talopakettiin, eikä niistä peritä lisähintaa. Rakennusluvan hakeminen on tilaajan vastuulla, mutta siihen saa tukea alue-edustajalta. Rakennuslupamaksu on myös tilaajan vastuulla. Se on paikkakuntakohtainen ja riippuu siitä, minne uuden kotisi rakennat.

Sisustussuunnittelu

Talosta tehdyn hankintasopimuksen jälkeen on aika hioa tulevan kodin sisustus valmiiksi. Käyt seikkaperäisesti läpi sisustussuunnittelijamme kanssa jokaisen huoneen ja tilan tulevasta kodistasi, ja valitset kuhunkin pintamateriaalit ja kiintokalusteet. Myyjäsi ja sisustussuunnittelijamme auttavat sinua toimivan kokonaisuuden luomisessa.

Muurametalojen sisustusvalinnoista voit lukea lisää täältä.

Muurametalot M161 - Ruokatila

Liittymien tilaaminen (LVIS)

Kaavoitetulla rakennuspaikalla uuten omakotitaloon tarvitaan sähköliittymä, ja lisäksi paikalliselle vesijakelijalle tulee maksaa veden liittymismaksu ja jätevesiliittymän maksu. Haja-asutusalueilla vesihuoltoon löytyy useampi vaihtoehto, vesiosuuskunnasta omaan porakaivoon. Liittymistä voit lukea lisää mm. täältä.

Sähkösuunnittelu

Sähkösuunnitteluvaiheessa varmistetaan, että pistorasioita on oikea määrä oikeissa paikoissa niin keittiössä, oleskelutiloissa kuin makuuhuoneissa. Tässä vaiheessa varmistetaan myös, että valaisimet on suunniteltu oikeille paikoilleen oikeilla tehoilla. Tässä vaiheessa apunasi ovat Muurametalojen sähkösuunnittelija sekä talomyyjäsi, jotka pitävät huolen että kaikki sähköön liittyvät asiat on otettu huomioon.

talopaketit

Maanrakennus ja tontin valmistelu talotoimitusta varten

Tontti valmistellaan maanrakentamisella valmiiksi perustusten tekoa ja talotoimitusta varten. Tontin muokkaamisteen kuuluu mm. kaivuutyöt, raivaaminen, louhinta, mahdolliset räjäytystyöt sekä maamassan pois kuljettaminen, täyttötyöt sekä tasoittaminen. Maanrakenmisen työt ovat tilauksessa asiakkaan vastuulla, mutta talomyyjäsi tuntee alueen urakoitsijat hyvin ja auttaa sinua maanrakennustöiden kanssa.

Talon perustukset kuuluvat Muurametalojen talopakettiin, ja Muurametalot vastaa tontilla tehtävistä perustuksista. Asiakkaan vastuulla on ajaa sorapatja siihen kohtaan tonttia, johon talo tulee nousemaan, ja asentaa XPS- eli polystyreenieriste sorapatjan päälle. Näissä työvaiheissa sinua auttaan Muurametalojen työpäälikkö ja oma vastaava mestarisi.

Tilaelementtien valmistus tehtaassa

Muurametalot valmistetaan tilaelementtitekniikalla kuivissa ja lämpimissä tehdasolosuhteissa säältä suojassa. Ensin syntyy talon alapohja, johon liitetään ulko- ja sisäseinät. Tämän jälkeen asennetaan sisäkatto, valmistellaan märkätilat ja tehdään osa LVIS-asennuksista. Lopuksi tilaelementit suojataan ja pakataan valmiiksi toimitusta varten.

Teollinen valmistaminen takaa rakentamisen vakioidun laadun eikä anna sääolosuhteiden pitkittää rakentamista tai vaikuttaa rakenteisiin.

Tilaelementtirakentamisen eduista voit lukea lisää täältä.

Talon pystytys

Talosi kuljetetaan erikoiskuljetuksena tontille tilaelementteinä. Koti saapuu siis 2-5 palana rakennuspaikalle, jossa Muurametalojen asentajat vastaavat sen pystytyksestä liittäen nämä tilaelementit toisiinsa jo tehtyjen perustusten päälle. Tämän jälkeen tilaelementtien päälle asennetaan kattotuolit ja aluskate. Näin tuleva kotisi on pystyssä ja säältä suojassa heti ensimmäisenä päivänä.

Sisustusta vaille valmis luovutus

Sisustusta vaille valmiina tilattu koti luovutetaan asiakkaalle 8 viikon päästä talotoimituksesta. Sisustusta vaille valmis talo on luovutushetkellä ulkopuolisesti, mutta ulkovalot yms. jäävät asiakkaan hankittavaksi. Sisäpuolella talon sähkö- ja putkialoitukset on tehty valmiiksi. Lattialämmitysputket on asennettu ja ne ovat käyttöönottovalmiita. Sähköjohdot on vedetty pistorasioiden kohdalle.

Sisusta vaille valmiin ja muuttovalmiin toimitussisällön eroista voit lukea lisää esimerkiksi täältä.

Talon sisustaminen Muuttovalmiiksi

Talotoimituksen jälkeisinä viikkoina rakennusporukkamme viimeistelee talon muuttovalmiiksi niin sisältä kuin ulkoa, sinun valintojesi mukaan. Taloon asennetaan toivomasi pintamateriaalit lattiasta kattoon, kiintokalusteet, terassit, mahdollinen takka ja vesikatto. Muuttovalmiissa toimituksessa Muurametalot vastaa sisäpuolen asennuksista, materiaalien hankinnoista, vastaanottamisesta tontilla ja suojauksesta, sekä asennusten aikatauluttamisesta.

Muuttovalmis luovutus

Muutovalmis, yksikerroksinen Muurametalo luovutetaan asiakkaalle 14 viikkoa talotoimituksen ajakohdasta. 1,5-kerroksinen tai kahden kerroksen muuttovalmis Muurametalo luovutetaan 18 viikkoa talotoimituspäivästä. Koti luovutetaan sovittuna päivänä, ja asiakas käy sen läpi työmaapäälikön kanssa sentti sentiltä. Työn jäljen tarkastamisen lisäksi saat perehdytyksen talon toiminnallisuuksiin ja talotekniikan huoltamiseen, ja myyjäsi tietysti auttaa sinua talosi kanssa myös muuttamisen jälkeen.

Muuttaminen uuteen kotiin

Kodin luovuttamisen jälkeen ja ennen taloon muuttamista tulee vielä suorittaa käyttöönottokatselmus. Tällöin kunnan rakennusvalvonnasta tulee viranomainen tulee tarkastamaan, että uusi koti on turvallinen ja terveellinen asua. Tämä tarkoittaa mm. paloturvallisuuden varmentamista ja vesivahingon vaaran tarkastamista.

Jos kaikki on kunnossa, viranomainen myöntää tarkastuksen lopuksi luvan muuttaa asuntoon. Sen jälkeen ei muuta kuin huonekaluja kantamaan!

Asuminen

Koti on valmis ja kaipaa rakkauta, huolenpitoa, naurua ja elämää sisälleen. Asuta uutta kotiasi niin kuin parhaaksi koet: pidä juhlallisia illallisia, lämmitä saunaa, tuijota takkatuleen, opeta lapsille polkupyöräilyn alkeita tai rakenna autotallissa oma moottoripyörä.

Näin helppoa on rakentaminen Muurametalojen kanssa. Alta voit vielä halutessasi ladata Muurametalon rakentajan to-do listan, josta saat apua kustannusarvion laatimiseen.

Iloisia hetkiä asumisen ja rakentamisen kanssa!  Miksi muurametalot?

  Muurametalot tunnetaan maalämpötalona. Maalämpö on käyttökustannuksiltaa hyvin edullinen, mutta mys ympäristöystävällinen tapa toteuttaa talon lämmitys.

  Meillä on pitkäaikainen kokemus maalämmön asentamisesta ja käytöstä satoihin Muurametaloihin. Maalämpö lattialämmityksellä kuuluukin vakiotoimitukseemme.

  Talosi rakennetaan tehtaalla, kuivissa olosuhteissa suojassa sateelta, myrskyiltä ja tuulelta. Talotoimituspäivänä talo toimitetaan 2-5 eri palassa erikoiskuljetuksena tontille, jossa se pystytetään välittömästi. Talo nousee harjakorkeuteen ja on säältä suojassa heti ensimmäisenä päivänä.

  Muurametalot rakennetaan lämpimän, tuulettuvan alapohjan päälle. Alapohja on ilmatiivis, sen suhteellinen kosteus ei nouse ja koneellinen ilmanvaihto pitää huolen, että radonkaasut pysyvät pois sisäilmasta.

  Näin ollen Muurametalot on sekä turvallinen rakentaa, että asua. Lue lisää alapohjarakenteestamme täältä.

  Tutustu asiakkaidemme kokemuksiin

  Yrittäjäpariskunnan uusi koti

  Etelä-Pohjanmaalla Alajärvellä asusteleva Anu Kujala rakensi perheelleen, yrittäjäpuolisolle sekä aikuiselle pojalleen Muurametalon komealle paikalle kaupungin keskustan välittömään läheisyyteen. Muurametalojen nopea ja kattava toimitus oli Anu Kujalan mielestä ehdoton kilpailutekijä.

  ”Muurametalojen konsepti oli selkeä ja meidän tarpeisiin sopiva. Meille oli tärkeää, että talopaketin toimitussisältöön kuului maalämpö sekä perustukset. Myös hinta oli kilpailukykyinen. Toimitus oli nopea ja tehokas. Kaikki meni hyvin”

  >> Lue lisää täältä

  Alasen perheen unelmien talo

  Alasen perhe toteutti talohaaveensa yhdessä Muurametalojen kanssa. Lopputuloksena on perheen unelmien koti, jossa jokainen yksityiskohta on viimeistelty hyvin.

  ”Hinta-laatusuhde, toimitussisältö sekä meille sopiva talomalli. Näiden asioiden takia päädyimme Muurametaloihin. Kaiken kaikkiaan projekti meni ihan superhyvin.”

  >> Lue lisää täältä

  Muurametalojen ratkaisu oli toimiva Kärpän tarpeisiin

  Markku Kärppä rakennutti itselleen uuden talon. Muurametalojen kattava toimitussisältö piti huolen, ettei asiakkaan tarvinnut itse pukea työhaalareita päälle tai käyttää aikaa lämmitysratkaisuiden miettimiseen.

  ”Muurametalot valaa perustukset tontille, pystyttää talon ja viimeistelee sisäpinnat valmiiksi. Talopaketin hintaan kuuluu myös maalämpö. Tämä on tehty asiakkaalle tosi helpoksi”

  >> Lue lisää täältä!

  Kolme kuukautta ja olet kotona!

  Muurametalojen talopaketit valmistuvat kolmessa kuukaudessa. Tilaa talokirja kotiisi ja tutustu talomalleihin!

  Tilaa Ilmainen talokirja