Lämmin, tuulettuva alapohja

Huolehdi, että talosi rakennetaan kestävälle pohjalle

Monessa tapauksessa talonrakentaja kiinnittää liian vähän huomiota talon alapohjarakenteeseen. Suomen maaperässä esimerkiksi radonpitoisuudet ovat hälyttävän korkealla tasolla. Oikein toteutettuna alapohja suojaa haittakaasuilta sekä muilta ilman ja kosteuden vaihteluilta.

Kestävä rakentaminen on tärkeä osa Muurametalojen talotoimitusta. Muurametalojen valmistaloihin kuuluu vakiona lämmin ja tuuletettu alapohja, joka edustaa turvallista, tutkittua rakentamista.

Lämpimän alapohjan rakenne on kehitetty yhteistyössä Muurametalojen sekä Tampereen Teknillisen Yliopiston kanssa. Rossipohja on suunniteltu vastaamaan mahdollisia tulevaisuuden ilmastonmuutoksen tuomia haasteita. Rakenne on hyvin energiatehokas, U-arvo≈ 0,13

rossipohja, radon

Radon ja rakentaminen

Helsingin Sanomissa 13.2.2017 julkaistun artikkelin mukaan suurin riski sijaitsee Etelä-Suomessa. Kartasta näkee, millä alueilla radonpitoisuudet ovat korkeimmillaan.

Radonkaasut tulevat talon sisäilmaan normaalisti seinän ja lattialaatan välisistä raoista. Ongelmaa voidaan ehkäistä rakennusvaiheessa. Helsingin Sanomien mukaan kunnon kivijalka ja tuulettuva alapohja kirjaimellisesti puhaltavat radonin taivaan tuuliin. Jos rakennuksessa on kantava laattaperustus ja kunnon kellari sekä ilmanvaihto, pulmia ei yleensä synny.

Tutustu Helsingin Sanomien artikkeliin täältä!

lämmin rossipohja

Muurametalojen lämpimän, tuuletetun rossipohjan rakenne

Rakenne ylhäältä lukien

  1. Lattiamateriaali
  2. Lattiavalu n. 30mm, jossa lattialämmitys (osassa malleissa uritettu lämmönluovutuslevy n. 40mm)
  3. Kosteuden kestävä pontattu lattialastulevy 22mm
  4. Alapohjapalkit 248mm + mineraalivilla
  5. Säädettävät teräsjalat ja kantavat palkit rakennussuunnitelman mukaan
  6. Sokkelin sisäpuolella vaakaeristys SPU 50mm
  7. Sokkelin alapinnan alapuolinen eristys XPS 50 + 50mm eivät sisälly talotoimitukseen
  8. Paikalla valettu betoniperustus: korkeus 900mm ja anturan leveys 300mm
  9. Sokkelin sisäpinnan pystyeristys EPS 100mm + SPU 100mm
  10. Sokkelin sisäpuoliset paikalla valetut betonianturalinjat: korkeus 200mm ja leveys 300mm

Tuulettuvan, lämpimän alapohjan hyödyt

Radonkaasujen suoja
Tuulettuva alapohja kirjaimellisesti tuulettaa maaperästä nousevan, ihmisille haitallisen radonkaasun taivaan tuuliin. Et tarvitse erillistä radonputkitusta.

Lattian jäykistävä lattiavalu ja lattialämmitys
Ylimmän kerroksen, eli pintamateriaalin alla Muurametalojen lattiarakenteessa on lattiavalu. Tämä plaanovalu jäykistää lattian, jolloin se ei pääse notkumaan. Valun sisällä kulkee vesikiertoinen lattialämmitysputkisto, mikä lisää asumismukavuutta: ei enää kylmää lattiaa jalkojen alla keittiössä puuhatessa tai sängystä noustessa.

Erittäin huollettava
Lattian alla ryömintätilassa talon putkistot sekä sähkövedot ovat jatkuvasti nähtävillä. Jos epäilet tukosta tai vuotoa putkistossa, tilanne on aina helppo käydä tarkistamassa talon tarkastusluukun kautta. Toisin kuin perinteisessä, vapaasti tuulettuvassa alapohjassa, Muurametalojen alapohja on eristetty ja jatkuvasti lämmin, joten putkistot eivät vaadi erillistä eristystä ja ovat näin ollen erittäin huollettavia.

Tarjoaa muutosmahdollisuuksia
Koska lattian alla olevassa ryömintätilassa vesi- ja viemäriputket kulkevat nähtävillä, omaan kotiin on helpompi ja edullisempi tehdä esimerkiksi keittiön tai kylpyhuoneen laajennus kuin jos talo olisi rakennettu maanvaraisen laatan päälle.

Koneellinen ilmanvaihto poistaa kosteusongelmat
Lämpötila alapohjassamme on ollut seurantatutkimuksissa kaikkina vuodenaikoina +15 – +20 astetta. Lämmin alapohja on täysin tiivis ja eristetty vaippa, jonka ilmanvaihdosta vastaa sama ilmanvaihtokone, joka huolehtii myös kodin sisäilman vaihdosta. Koska olosuhteet alapohjassa ovat aina vakiot ja kuivat, ei sinne pääse kertymään kosteutta. Ja vaikka sitä tulisikin, koneellinen ilmanvaihto kuivaa sen pois. 

Yläpuolella olevasta valokuvakoosteesta näet lämpimän, tuulettuvan alapohjamme käytännössä: se on täysin tiivis vaippa ja kauttaaltaan eristetty. Jokaiseen Muurametaloon, johon tulee lämmin rossipohja, rakennetaan huomaamaton alapohjan tarkastusluukku (yleensä vaatehuoneen tai varaston lattiaan), josta alapohjaan pääsee helposti.

Lämmin ja tuuletettu alapohja suojaa radonkaasuilta

Muurametalojen talotoimitukseen kuuluva lämmin rossipohja varmistaa, että olosuhteet alapohjassa pysyvät vakiona. Koneellinen ilmanvaihto pitää huolen, että radonkaasut pysyvät pois sisäilmasta.

Olosuhteet lämpimässä alapohjassa ovat pysyvästi hyvät ja alapohja on huomattavan riippumaton ulkopuolisista ilman- ja kosteuden vaihteluista. Ilma alapohjassa vaihtuu talon normaalin ilmanvaihdon yhteydessä, jolloin lämpöenergiasta otetaan yli 75% talteen ja ilmanvaihto on aina hallittua.

Lämpötila on ollut seurantatutkimuksissa kaikkina vuodenaikoina +15 – +20 astetta. Lämmin alapohja on tiivis eikä vaadi erillistä radonputkitusta. Alapohjaan pääsee helposti tarkastusluukun kautta, joka yleensä sijoitetaan huomaamattomasti vaatehuoneen tai varaston lattiaan.

Tutustu tutkimukseen

Lämpimän ja tuulettuvan alapohjan toimivuutta on tutkittu yhteistyössä useiden kumppaneiden, kuten VTT:n, Tampereen teknillisen yliopiston sekä Oulun yliopiston kanssa. Oheisesta linkistä  voit tutustua 2017 valmistuneeseen diplomityöhön, josta selviää rakenteen vaikutukset huoneistoilmassa esiintyviin radon-, kosteus- sekä hiukkaspitoisuuksien määriin.

Tutustu Muurametalojen talomallistoon

Muurametalojen alue-edustajat auttavat sinua mielellään rakentamiseen liittyvissä asioissa. Talomallistostamme löydät varmasti sinun talohaaveisiisi sopivan talomallin. Tilaa talokirja ja ole yhteydessä alue-edustajaamme.

Tutustu myös näihin blogikirjoituksiin

Tyylikäs muuttovalmis talopaketti asiakkaan omilla valinnoilla

Rakentaminen ASP-lainalla

Sinun näköisesi Muurametalo