Pihistä & panosta - mihin uudessa kodissa panostetaan?

Mitkä ovat yleisimmät kohdat, joihin panostetaan rakennettaessa uutta kotia? Entäs ne paikat, joissa ollaan valmiita säästämään? Alta olevasta artikkelista löydät yleisimpiä pihistä- ja panosta kohteita.

Unelmien kodin hinta

Monella on hyvin selkeä visio siitä, miltä oma unelmien koti näyttää keittiöineen ja pihoineen. Tämä unelmien koti kuitenkaan harvoin sisältää hintalappua.

Taloprojektissa tuleekin miltei aina se vaihe vastaan, jolloin huomataan, ettei budjetti välttämättä taivu aina niin paljon kuin haluaisi. Budjetti luo raamit projektille alkuvaiheesta lähtien aina muuttopäivään asti ja vastaan tulee hyvin usein tilanteita, joissa vaaditaan kompromisseja. Mikäli haluaa pysyä budjetissa ja panostaa johonkin, pitää vastapainoisesti myös pihistää jostakin. Onkin siis pystyttävä määrittämään ne paikat, jotka ovat itselle panostamisen tai pihistämisen arvoisia.

Joskus näiden pihistä- ja panosta kohteiden erottaminen toisistaan voi olla yllättävän vaikeaa rakentajalle itselleen. Fakta on myös se, että monilla meistä on toisistaan hyvin poikkeavat mieltymykset. Olemme kuitenkin parhaamme mukaan koonneet listan yleisimmistä taloprojektin pihistä ja panosta kohteista sinun avuksesi. Vaikeissa valinnoissa meillä on tapana kysyä neuvoa tai katsoa mihin ratkaisuun muut ovat päätyneet oman ratkaisumme tueksi.

Panosta

Yleisimmät panostamisen kohteet:

 • Toimiva keittiö; laadukkaat kalusteet ja tasot
 • Isot ikkunat yleisiin tiloihin
 • Tyylikkäät hanat ja suihku (esim. sadesuihku)
 • Huonekorkeus
 • Pistorasioiden määrä, sähköistys ja valaistus kokonaisuudessaan

Kolme ensimmäistä ovat hyvin usein esillä puhuttaessa panostamisen aiheista. Varsinkin keittiöön tykätään panostaa hyvin paljon eikä ei sitä siis välttämättä turhaan kutsuta kodin sydämeksi. Myös isot ikkunat, esimerkiksi olohuoneessa, nousivat hyvin usein esille sekä jo pieneksi trendiksi muodostunut kylpyhuoneeseen panostaminen mm. hanojen ja suihkujen muodossa.

Pihistä

Ýleisimmät pihistämisen kohdat:

 • Vaatekaapit
 • Pintamateriaaleista säästö, esim. lattiamateriaalit ja laatat
 • Talon neliöt
 • Takka
 • Arkieteinen yms.

Vaatekaapit ja pintamateriaalit nousivat taas eniten esille puhuttaessa pihistämisestä. Tosin se paikka, missä pintamateriaaleissa säästettiin ei ollut niin selkeä, mutta tällainen voi olla esimerkiksi lattiamateriaali tai halvempi laatta kylpyhuoneeseen. Vaatekaappeja taas esimerkiksi hankitaan itse muualta ja pysyttiin usein hyvin yksinkertaisessa designissa.

Eniten jakautuvat

Eniten jakautuvat paikat, joissa sekä panostetaan että pihistetään:

 • Sauna
 • Takka/tulisija
 • Neliöiden määrä
 • Osa töistä tehdään itse/ täysin muuttovalmis
 • Pintamateriaalit (esim. lattia)

Sauna kuuluu hyvin usein osaksi uutta kotia ja selvästi suurin osa uusista omakotitaloista sisältääkin jonkinlaisen saunan. Sen laatuun panostaminen jakautuu kuitenkin hyvin paljon esimerkiksi laudemateriaalien ja kiukaan valinnassa. Takan/tulisijan jakautumisessa kyse ei taas ole usein laadusta, vaan siitä tuleeko sellaista uuteen kotiin ollenkaan.

Pintamateriaaleista puhuttaessa liikutaan sen verran laajemmalla alueella, että niissä pystytään samanaikaisesti melko helposti sekä panostamaan että pihistämään. Pintamateriaaleissa keskityttiin usein lattiamateriaaleihin tai kylpyhuoneen laattoihin. Vaatekaappeja taas esimerkiksi hankitaan itse muualta ja pysyttiin usein hyvin yksinkertaisessa designissa.

Yllä olevat listaukset perustuvat siis havaintoihin yleisimmistä valinnoista. Loppujen lopuksi kaikilla meillä on omanlainen makunsa mm. sisustuksen ja kalustuksen suhteen. Jollekin takka on välttämätön eikä esimerkiksi talon ikkunoiden koolla ole niin suurta merkitystä, kun taas toisella takka ja suuret ikkunat tuovat juuri toivotunlaisen tunnelman. Oikeaa vastausta ei siis ole olemassa siihen, missä kohdin on oikein pihistää tai panostaa, kun kyseessä on oma koti.

Alta voit ladata sisustusesitteemme, josta löydät laajan sisustusvalikoimamme hintoineen. Voit myös kokeilla talopaketin hintalaskuria.  KylläEi

  RAKENNETAAN YHDESSÄ SINULLE SOPIVA KOKONAISUUS!

  Alue-edustajamme auttavat sinua kokonaisuuden rakentamisessa. Tapaamisen jälkeen sinulla on tiedossa tarkka hinta talopaketille sekä budjettilaskelma koko rakennusprojektille. Jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun yhteydessä.

  Tilaa ilmainen talokirja