talopaketti pohjakuva

Talomallin valinta ja asemointi tontille

Talomalli tulee valita sekä tontin, budjetin että omien asumisen tarpeiden mukaisesti

Kun tontti on valittu, päästään todenteolla suunnittelemaan ja valitsemaan itselle mieluisinta talomallia. Talomallin valinnassa pitää ottaa huomioon sekä omat toiveet ja tarpeet, mutta myös budjetti sekä mahdolliset kaavamääräykset.

Tontin vaikutus talomalliin

Tontilla on suuri vaikutus talomallin valintaan:

 • Tontti voi olla kaavoitettu tarkasti, jolloin sinne ei välttämättä voi rakentaa mitä vain
 • Tontti voi olla sen muotoinen, että kannattaa ehdottomasti rakentaa joko yhteen tai useampaan kerrokseen, tai ehdottomasti pitkä tai lyhyt talo
 • Miten maisema avautuu ikkunoista talon sisälle
 • Mistä päin aurinko nousee, ja kuinka valon halutaan tulevan talon sisälle

Jos tonttisi sijaitsee asemakaava-alueella, on alueella aina kaavamääräys, josta selviää minkälaisen talon tontille voi rakentaa. Kaavamääräyksessä kerrotaan tarkasti tontille tulevan talon kerrosluku, rakennusoikeus, julkisivun pintamateriaali, ulkonäkö, väritys sekä talon sijainti tontilla. Asemakaavamääräykseen voi hakea poikkeuslupaa, mutta silloin edessä voi olla pitkä käsittelyprosessi, joka myöhästyttää rakentamisen aloitusta.

Haja-asutusalueelle puolestaan täytyy hakea suunnittelutarveratkaisua, jossa anotaan lupaa hakea rakennuslupaa hakemuksessa esitellylle rakennukselle.

Terassi

Asumisen tarpeet

Kun asemakaavamääräyksien asettamat rajat talopaketin hankkimiselle on tunnistettu, on aika miettiä, millainen kokonaisuus määrättyjen rajojen puitteissa on paras rakentaa juuri teille.

 • Kuinka monta neliötä on rakennusoikeutta
 • Kuinka monta makuuhuonetta tarvitaan
 • Mihin suuntaan halutaan saada oleskelutilojen ja keittiön ikkunat
 • Kuinka talo asemoidaan tontille, ja mistä taloon tullaan sisälle
 • Millainen kodinhoitohuone on optimaalisin
 • Mihin suuntaan sijoitetaan mahdollinen terassi
 • Halutaanko sauna- ja pesutiloista oma uloskäynti terassille
 • Rakennetaanko autosuojaa, ja jos rakennetaan niin tehdäänkö se suoraan talon jatkoksi, vai omaksi rakennuksekseen

Rakentamistapa

Miten haluat, että talosi rakennetaan?

Nykypäivänä yhä suurempi osa taloista rakennetaan tehtaassa esivalmistetuista rakennusosista, kuten seinäelementeistä tai tilaelementeistä eli moduuleista. Mitä enemmän asioita voidaan tehdä tehdasolosuhteissa, sitä turvallisempi talo on rakentaa. Tehdasrakentaminen varmistaa, että talosi ei kastu rakentamisen aikana, rakenteet pysyvät kuivina ja laatu on vakioitua.

Toteutustavalla on merkitystä

Monessa tapauksessa rakentajat ajattelevat, että talossa on hyvä asua, kunhan pohjaratkaisu on toimiva. Kannattaa kuitenkin miettiä pieni askel syvemmälle:

 • Minkälaiset energiakustannukset talossa on?
 • Minkälaiset materiaalit kestävät meidän käytössä?
 • Onko lopullinen rakentamisen jälki niin siisti, ettei se häiritse tulevaisuudessa?
 • Onko talo muunneltavissa tai remontoitavissa tulevaisuudessa helposti vai vaikeasti?
 • Palveleeko talo meidän asumisen tarpeita vielä viiden tai kymmenen vuoden kuluttua?

Hyvä suunnittelu ja rakennustapa varmistaa, että talosi on edullinen asua ja remontoida pitkälle tulevaisuuteen. Se on hyvä huomioida jo rakentamisvaiheessa.

Talon asemointi tontille

Tontin muoto ja koostumus, naapurien sijainti, ilmansuunnat sekä avautumat maisemat vaikuttavat sekä talon suunnitteluun, että sen asemointiin omalle tontille.

Kaavoitetuilla alueilla on usein määritetty hyvin suoraan, mihin kohti tontille talon saa sijoittaa. Ilmansuunnat vaikuttavat talon asemointiin lähinnä auringon nousemisen ja laskemisen mukaan:

 • Etelän ja lännen puoli on valoisa ja lämmin puoli, ja vastavuoroisesti pohjoisen ja idän puoli on pimeämpi ja viileämpi puoli.
 • Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että etelä-länsipuolelle halutaan sijoittaa oleskelutilat niin talon sisäpuolella kuin ulkonakin. Itään avautuva olohuone on usein hämärä aurinkoisenakin päivänä.
 • Avoimen ja isoilla ikkunoilla varustetun tupakeittiön sijoittaminen valoisalle puolelle tuo aamuauringon aamiaispöytään, pitää olohuoneen valoisana, ja auringon valo lämmittää taloa isojen ikkunoiden läpi poutaisina päivinä.
 • Myös uloskäynti terasille on hyvä suunnata etelän tai lännen puolelle.
 • Makuuhuoneet kannattaa pyrkiä sijoittamaan pohjoisen ja idän puolelle, jotta ne pysyvät viileämpinä ja niissä on miellyttävä nukkua.

Muurametalojen talomallit eivät ole kiveen hakattuja: niistä on kätevä tehdä joko kokonaan tai osittain peilikuvia. Jos esimerkiksi sisääntulokuisti on teidän tarpeita vastaavassa paikassa, ja myös kodinhoitohuone ja pesutilat ovat talossa jo vakiona oikein, mutta oleskelutilat ja makuuhuoneet pitäisi pyöräyttää ympäri, ota rohkeasti yhteyttä alue-edustajaasi ja kysy toivomistasi muutoksista. Myyjämme auttavat mielellään löytämään parhaan ratkaisun, joka sopii teidän tarpeisiinne ja asettuu myös tontille kauniisti.

Oheiseen piirrokseen on Kuusama-135 talon pohjaratkaisu B sijoitettu tontille siten, että:

 • Tupakeittiöön paistaa päivällä aurinko
 • Talo on sijoitettu tontin idän puoleiseen reunaan, jotta saadaan reilusti tilaa valoisalle puolelle oleskelupihalle sekä terassille
 • Saunasta päästään kodinhoitohuoneen kautta suoraan oleskelupihalle vilvoittelemaan
 • Oleskelupiha (ja mahdollinen, olohuoneesta avautuva terassi) ovat auringon puolella
 • Makuuhuoneet ovat talon viileällä puolella

Omaa taloa asemoitaessa tontille on otettava huomioon myös naapurien sekä tieliittymän sijainti. Lisäksi jos on aikeissa rakentaa esimerkiksi autotallin tai vaikka grillikatoksen, kannattaa varmistua siitä ettei toinen rakennus varjosta tai peitä näkymiä asuinrakennusesta. Järkevällä rakennusten sijoitettelulla omalle pihalle voi saada lisää yksityisyyttä ja helpottaa elämistä, kun auto on helppo ajaa talliin, josta asukkaiden on helppo siirtyä sisälle.

Yhteenveto

Talo kannattaa suunnitella tontille, eikä tonttia talolle. Kun tontti on tiedossa, katsotaan omat ja oman perheen tarpeet ja toiveet kuntoon. Sovittamalla tontin ominaisuudet omien tarpeiden kanssa päästään parhaaseen lopputulokseen.

Jos haluat lisää palvelua aiheessa, ota yhteyttä alue-edustajaasi!

Asiantuntevat alue-edustajamme palvelevat kaikessa rakentamiseen liittyvässä ja lähtevät mielellään kanssanne katsomaan tonttia, ja suunnittelemaan talon asemointia tontille. Alue-edustajamme muodostaa teidän tarpeisiinne sopivan ratkaisun ja muodostaa selkeän ja kattavan kokonaisuuden hankkeen läpiviennille.

Aloita rakentamisen suunnittelu kanssamme!

Tilaa talokirja ja tutustu talotehtaamme toimintaan sekä mallistoon. Kun aika on otollinen alue-edustajamme räätälöi teidän tarpeisiinne sopivan ratkaisun ja muodostaa selkeän ja kattavan kokonaisuuden hankkeen läpiviennille.