Talopakettien kilpailuttaminen

Koska talopakettien kilpailutus voi tuntua joskus haastavalta, olemme koonneet avuksesi listan muutamista asioista, joihin kannattaa kiinnittää huomiota vertaillessa talopaketteja ja niiden toimitussisältöjä.

Talotoimittajien vertailu

Talomalleja vertaillessasi oletkin jo ehkä huomannut, kuinka monia vaihtoehtoja ja kokonaisuuksia sinulle on tarjolla. Tämän vuoksi on erittäin suositeltavaa vertailla ja kilpailuttaa näitä eri talotoimittajien tarjoamia kokonaisuuksia keskenään. Tavoitteena on kuitenkin löytää koti, joka sopii juuri sinulle niin malliltaan ja kustannuksiltaan kuin myös rakentamistyyliltään.

Talotoimittajien hinnat ja toimitukset voivat poiketa toisistaan hyvin paljon, vaikka kuulostaisikin siltä, että kaikki talotehtaat tarjoavat miltei samalta kuulostavia talopaketteja. Moni talotoimittaja tarjoaakin pakettiaan esimerkiksi samalla muuttovalmis-nimityksellä, mutta jokaisella toimijalla on kuitenkin hieman toisistaan eroavia toimitussisältöjä. Tarjouksen vertailu kannattaakin tehdä huolella, jotta esimerkiksi mahdollisesti yllättävät lisäkulut saadaan minimoitua. Mikäli haluat useita tarjouksia ja kilpailuttaa mahdollisimman monia talotoimittajia, ei omaa kotia kannata suunnitella liian pitkälle etukäteen, esimerkiksi piirustusten suhteen. Kustannusten minimoimiseksi on yleensä edullisempaa valita talotoimittajan oma malli ja tehdä yksilöllisiä muutoksia sen pohjalta.

Jo tarjousvaiheessa voi ottaa myös mukaan vastaavan työnjohtajan, joka voi auttaa eri tarjouksien vertailussa. Vertailukelpoisten tarjousten saaminen voi olla haastavaa ja mitä tarkemmin itse on selvillä omista toiveista ja kokonaisuuden sisällöstä, sitä helpommalla kilpailuttamisessa pääsee. Seuraavaksi lista asioista joihin on hyvä kiinnittää huomiota vertaillessa talopaketteja.

Talon koko ja malli

Olisi tärkeää muistaa vertailla samankokoisia ja myös saman mallisia taloja toisiinsa. Vaikka talot olisivat samankokoisia keskenään, voi pelkkä talon muoto vaikuttaa nopeasti hintaan monella tuhannella eurolla. Talon koossa taas jo pienikin ero, esimerkiksi 10m², vaikuttaa hintaan jopa yli 10 000 € verran, vaikka talot vaikuttaisivat muuten hyvin samankaltaisilta keskenään.

Lämmönlähde

Lämmönlähde ja sen asennus eivät välttämättä aina sisälly talotoimittajan vakiotoimitukseen. Muurametaloon kuuluu vakiona maalämpö kallioporauksella, joka voi erikseen hankittuna maksaa omakotitalokohteessa yleensä noin 15 000 – 25 000 euroa. Onkin siis hyvä perehtyä siihen, minkälainen lämmönlähde talotoimittajan toimitussisältöön kuuluu.

Tulisija

Tulisijalla voi olla myös suuri vaikutus kokonaishintaan. Tulisijan hintavaikutukset riippuvat vahvasti siitä minkälaisen takan kotiisi haluat. Isommat tulisijat on otettava huomioon jo perustuksissa, kun taas kevyttakat eivät sitä vaadi. Onkin siis hyvä huomioida, kuuluuko tulisija, toimitukseen ja ylipäätään minkälainen tulisija. Muurametalojen kautta on mahdollista hankkia niin tulisija kuin myös pelkkä tulisijavaraus. Mikäli tilaat tulisijan ja tulisijavarauksen Muurametalojen kautta, sisältää tulisijapaketti mm. hormin, huoltotien piipulle, takkaperustuksen sekä korvausilman. Tulisijat, jotka vaativat perustuksen, tuovat lisävarusteineen (hormit ja kulun piipulle yms.) ja mallista riippuen lisähintaa noin 8 000-15 000€.

Terassi

Monelle terassi on miltei välttämättömyys, joten on tärkeää huomioida terassin mukanaan tuomat kustannukset. Muurametalossa terassit voidaan tehdä tehtaalla valmiiksi ja asentaa pystytyksen yhteydessä. Toinen vaihtoehto on pelkkien terassin perustuksien sisällyttäminen talotilaukseen eli terassivaraus. Tällöin terassi rakennetaan itse myöhemmin valmiiksi. Riippuen terassin koosta, muodosta ja perustuksista, terassin vaikutus tarjouksen hintaan voi olla n. 6 000 € ja siitä ylöspäin.

Ikkunoiden ja ovien määrä

Jos haaveilet lattiasta kattoon olevista olohuoneen upeista maisemaikkunoista tai erikoisemmista ikkunaratkaisuista, vaikka saunaan tai keittiöön, kannattaa tarkistaa, että ne löytyvät jo vertailemistasi tarjouksista. Ikkunoiden koko vaikuttaa merkittävästi myös tilojen valoisuuteen. Huomioitavia asioita ovat myös ikkunoiden ja ovien ääneneristysarvot, mahdollinen paloneristys ja väri. Lisäikkunan hinta riippuu hyvin paljon ikkunana koosta ja sen paikasta, mutta karkea arvio voi olla noin 500 – 1000€ kappaletta kohden.

Pintamateriaalit

Talotoimittajien vakiona tarjoamat pintamateriaalit ovat myös toisistaan poikkeavia. Osa talotoimittajista tarjoaa myös mahdollisuutta tehdä sisustuksen kokonaan itse, kuten esimerkiksi Muurametalojen sisustusta vaille valmis toimitussisältö. Muurametalon pintamateriaaleihin ja hintoihin voit tutustua sisustusesitteessämme, jonka voit ladata täältä.

VESIKALUSTEET, SÄHKÖVARUSTEET JA MUUT KALUSTEET

Niin kuin edellä mm. ikkunoiden ja ovien määrässä, on myös vesikalusteiden, sähkövarusteiden ja muiden kalusteiden määrä hyvä huomioida tarjouksia vertaillessa. WC-istuimia, suihkuja, hanoja, pistorasioita, kaappeja yms. löytyy hyvin vaihtelevasti eri tarjoajien talomalleista. Vaikka toisella tarjoajalla niitä olisi valmiiksi enemmän, voi tulla halvemmaksi lisätä niitä toiveidensa mukaan toisessa talomallissa.

Hoitosillat, lumiesteet ja tikkaat

Hoitosillat, lumiesteet ja tikkaat voivat kuulua hyvin vaihtelevasti talopaketteihin. Näihin voi myös kohdistua erilaisia vaatimuksia, koska niihin vaikuttavat lait ja rakennusmääräykset. Joten toimitussisällön lisäksi on hyvä tarkistaa myös, että ne ovat rakennuspaikkakuntasi rakennusmääräyksien mukaiset.

Toimituskulut

Muuttovalmiin talopaketin toimituskuluihin vaikuttaa tietysti rakennuspaikan sijainti. Olisikin myös hyvä muistaa huomioida kuuluvatko ne jo talopaketin kokonaishintaan. Toimituskulut saattavat vaihdella myös hyvin paljon saman talotoimittajan sisällä riippuen toimituspaikkakunnasta. Muurametalojen toimituskulut näet hinnastostamme.

Perustukset ja rakenteet

Talomallistoihin lasketaan yleensä vakioperustukset, jotka soveltuvat yleensä hyvin kantaville tasamaan tonteille. Onkin hyvä olla tietoinen tontin pohjaolosuhteista, jotta voidaan pyytää hinta-arviota perustuksista, joka vastaa tontin olosuhteita.

Rakenteista puhuttaessa on esimerkiksi huonekorkeus yksi tärkeistä huomioitavista asioista. Huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen onko talo pintamaalattu.

Talotoimittajan luotettavuus

Tämä kohta voi unohtua talopaketteja vertaillessa, jos keskitytään esimerkiksi vain kustannuksiin tai pohjaratkaisuun. Oma koti on todennäköisesti yksi elämän suurimmista ja tärkeimmistä hankinnoista, joten olisikin hyvä perehtyä myös talotoimittajaan. Voit esimerkiksi kysyä kokemuksia muilta, jotka ovat kyseistä talotoimittajaa hyödyntäneet tai tutustua toimittajan referensseihin. Muurametalojen asiakastarinoihin voit tutustua tästä.

Tilaajan omat vastuut

Myös muuttovalmis talopaketti jättää joitakin velvollisuuksia tilaajalle. On hyvä jo aikaisessa vaiheessa tarkistaa, mitä velvollisuuksia tilaajalle on sisällytetty ja vertailla myös näitä eri tarjouksien välillä. Esimerkkinä mainittakoon tavaroiden vastaanotto työmaalla, suojaukset ja työmaa-aikaiset siivoukset. Muurametaloilla nämä kuuluvat toimitussisältöön. Maatyöt taas ovat usein asiakkaan vastuulla ja niin myös Muurametaloilla. Lisää tietoa tilaajan tehtävistä löydät toimitussisällöstämme ja alta rakentajan muistilistasta.    KylläEi

    Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua! Ole yhteydessä, mikäli sinulla heräsi kysymyksiä. Alue-edustajamme kertovat mielellään lisää Muurametalojen toimituksesta. Voit myös kokeilla hintalaskuriamme, josta saat heti alustavan hinta-arvion talopaketillesi.

    RAKENNETAAN YHDESSÄ SINULLE SOPIVA KOKONAISUUS!

    Alue-edustajamme auttavat sinua kokonaisuuden rakentamisessa. Heidän avulla saat tarkan hinnan talopaketille sekä budjettilaskelman koko rakennusprojektille.

    Tilaa talokirja